فرایند صادرات و واردات

 
  •  
  •  
  •  
  •  

  •  
  •  

مراحل و فرایند واردات توسط اداره ی گمرک تعیین می گردد و هریک از افراد جامعه در صورتی که قصد انجام واردات را داشته باشند طی کردن مراحل و فرایند واردات برای آنها نیاز است.در ادامه مفصلا به شرح مراحل و فرایند واردات خواهیم پرداخت.


مراحل و فرایند واردات


ابتدا بهتر است یک تعریف کلی از واردات داشته باشیم، واردات (import) ، به کالاها وتولیدات یک کشور که از راه تجاری به یک کشور دیگر فرستاده می شود ، واردات میگویند. اگر تهیه وتولید برخی از کالاها به دلیل مقرون به صرفه نبودن از نظر اقتصادی ویا عدم توان یک کشور در تولید آن امکان پذیر نباشد ، آن کشور از واردات برای داشتن آن کالا استفاده میکند . در کشورهای وارد کننده معمولا شرایط جوی و وضعیت آب و هوایی از جمله عوامل ضرورت بر واردات می باشد ، همچنین مسئله کارگر و تخصص و توان زمین نیز از موارد ضرورت واردات به شمار می آیند . اکثر کشور ها در ازای کالاهای وارداتی خود محصولات وتولیدات خود را به آن کشور صادر می کنند تا بین صادرات و واردات کشورشات تعادلی ایجاد کنند .تلاش بیشتر کشورها در این است که صادرات بیشتری نسبت به واردات داشته باشند در واقع اصل اقتصاد سالم در یک کشورغلبه صادرات بر واردات آن است .
درمراحل وفرایند وارداتشرکت های وارد کننده باید به قوانین واردات و صادرات کشور آگاهی کامل داشته باشند . اطلاعات در مورد قوانین واردات در کشور ایران در حیطه تخصص شرکت های خدمات بازرگانی است. در مراحل و فرایند وارداتاینگونه است که شرکت وارد کننده نیاز یک یا چند کالا را در بازار احساس میکند و متوجه میشود که با وارد کردن آن کالا هم نیاز بازار را برطرف میکند و هم از واردات آن سود به دست می آورد، گاهی نیز شم تجاری یک بازرگان به او این احساس را میدهد که اکنون زمان وارد کردن فلان کالا در بازار می باشد که گاه با تحقیق و بررسی بازار کالاهای پر منفعت و لازمه را وارد می کند .

فرایند واردات

مراحل و فرایند واردات


زمانی که یک شرکت قصدوارد کردن کالایی را داشته باشد ، در این صورت مطالعه ظرفیت بازار ،تقسیم بندی بازار و سهم رقبا از بازار و اطلاع از میزان تقاضای آن کالا و درک ضرورت نیاز مردم به آن کالای وارداتی از ضرورت امر به شمار می آید و با توجه به درآمد ومصرف سرانه میتوان فهمید که مردم چقدر برای داشتن آن کالا هزینه میکنند که در کل با در نظر گرفتن میزان هزینه واردات وبازرگانی منجر به این میشود که مراحل و فرایند واردات صورت می پذیرد .
موضوع دیگری که در عرصه مراحل وفرایند واردات وجود دارد این است که شرکت واردکننده باید از کشورهایی که کالای مورد نظر را تولد می کنند اطلاعات کامل داشته باشد تا بتواند تصمیم بگیرد که از کدام کشور مبدا کالا را وارد کند واین امر را باید هم از نظر منفعت و هم از لحاظ کیفیت بسنجد.در فرایند واردات ، کالاهایی که دارای برند خاص می باشند کار بازرگان و وارد کننده را تسهیل می بخشد زیرا وی می داند که آن کالا تنها با آن برند و باید از کدام کشور وارد کند.
امروزه وضعیت واردات کشورها کمی کاهش یافته وعلت آن شیوع بیماری کرونا است که برای پیشگیری ار ورود آن به کشورها برخی مرزهای خود را به روی کالاهای خارجی بسته اند ایران نیز با این ویروس دست وپنجه نرم میکند این در حالی است که طبق آمارهای موجود واردات به کشور بین 20 تا 27 درصد کاهش یافته است .

مراحل و فرایند واردات


به طور کلی برای انجام فرایند واردات موارد زیر الزامیست تا یک شرکت کالا یا کالاهایی را وارد سازد:
گام اول ) شناخت نیاز بازار و مقدار ضرورت وارد کردن آن کالا می باشد که وارد کننده باید ابتدا از بازار داخلی اطلاعات لازم را داشته باشد .
گام دوم )شناخت فروشنده یا تولیدکننده در کشور مبدا می باشد که شرکت وارد کننده باید طرف مقابل خود را تا حدودی بشناسد و یا اگر اولین بار است که با وی اقدام به معامله میکند تا حدالامکان تحقیقات لازمه را به عمل آورد تا اطلاعات لازم را داشته باشد.
گام سوم ) استعلام مشخصات فنی و اطلاع از قیمت کالا می باشد که شرکت وارد کننده باید از کیفیت و کمیت کالا ی مورد نظر خود نیز اطلاع پیدا کند .
گام چهارم ) دریافت نمونه کالا است که شرکت وارد کننده باید ابتدا آن کالا را به صورت نمونه از نزدیک مشاهده کند که این یک عمل عقلانی برای یک واردات موفق است .
گام پنجم ) تصمیم گیری در مورد نوع ، مدل و تعداد کالاهای وارداتی که باتوجه به شرایط بازار داخلی و قیمت نهایی ومیزان تقاضای مصرف کننده و نحوه و زمان فروش کالا و ….محاسبه می شود .
گام ششم ) داشتن اطلاعات کافی از تعرفه های گمرکی و قوانین وشرایط واردات است که از مهم ترین قسمت های مراحل وفرایند واردات می باشد .

گام هفتم ) داشتن اطلاع کافی در رابطه با هزینه واردات کالا از زمان شروع تا بعد از ترخیص می باشد که برای محاسبه قیمت تمام شده ضروریست .
گام هشتم ) دریافت تخفیفات و توافقات نهایی کالا که شرکت وارد کننده از فروشنده کسب میکند .
گام نهم ) بررسی بودجه وتصمیم گیری نهایی جهت انجام معامله می باشد .
گام دهم )اطلاع از مجوز ها و استاندارد های لازم برای واردات کالا و توافق با فروشنده کالا جهت اجرای استاندارد ها می باشد .
گام یازدهم )چک کردن اسناد حمل مورد نیاز با فروشنده و دریافت تاییدیه از او جهت توانایی ارائه اسناد فوق توسط شرکت وارد کننده .
گام دوازدهم ) انجام توافق بر روی نحوه پرداخت مبلغ کالا با فروشنده که از موارد مهم در فرایند و مراحل واردات است و پرداخت مبلغ اولیه (پیش پرداخت) به فروشنده طی توافقات اولیه .
گام سیزدهم ) توافق برای بازرسی کالا وارداتیو انجام بازرسی قبل از حمل (بنا به ضرورت)
گام چهاردهم )انجام توافق برای زمان و نحوه حمل کالا با فروشنده
گام پانزدهم ) قبل از هر نوع اقدام دیگری داشتن کارت بازرگانی ،انجام ثبت سفارش در اداره بازرگانی و دریافت ایران کد و مجوز اولیه استاندارد توسط بازرگان می باشد .
گام شانزدهم ) کنترل کردن پیشنویس اسناد حمل و همچنین پرداخت مبلغ بالانس کالا با ترمی که دریافت کرده و دریافت کردن اصل اسناد حمل از فروشنده
گام هفدهم ) وارد کننده باید پیگیری رسیدن کالا را انجام دهد همچنین اسناد تامین ارز واسناد بازرسی را نیز دریافت کند ودر زمان ترخیص کالا نیز مدارک خود را ارائه کند وکالای خود را دریافت و به انبار منتقل کند .